The Universe as a common treasury for all

Parade en presentatie van een 'commons-tijdlijn'

De parade van de commons!

Op dinsdag 21 juni lopen we met kunstenaar Natascha Hagenbeek van het Nationaal Monument op de Dam naar de Stopera, en brengen we samen de commons-vlag naar het Stadhuis.

Daar opent ze The Universe as a Common Treasury – een tijdlandschap van 18 x 2,5 meter in tekst en beeld, en een geschiedenis van bewegingen gerelateerd aan de commons-beweging. Van jagers-verzamelaars tot de reformbeweging, van communes tot de coõperatieve beweging. Komt dat zien!

Commons
De laatste decennia ontstaan wereldwijd steeds meer lokale initiatieven waarin burgers zich organiseren rondom een gedeeld maatschappelijk goed. Deze commons floreren in een domein waar markt en overheid een minder dominante rol spelen. Daar is het experimenteerveld voor systeemverandering.

Met het tijdlandschap en de commons-vlag wil Natascha Hagenbeek de kracht en waarde van de commons en de commons-beweging zichtbaar maken.

Programma
17:00:
verzamelen bij het Nationaal Monument op de Dam, parade
17:30:
aankomst in het Stadhuis, opening tijdlandschap

Commons-vlag

 

De vlag is gemaakt in co-creatie met commoners en grafisch ontwerper Vincent Bogers. Met de vlag wil Hagenbeek de verschillende commons-projecten verenigen en versterken. Hagenbeek: “Met een vlag kunnen we laten zien met hoeveel we zijn en maken we een beweging zichtbaar die de noodzakelijke energie-, voedsel-, woon-, zorgtransities, etc. in de praktijk brengt.

Tijdlandschap
The Universe as a Common Treasury is een tijdlandschap van tekst en beeld waarmee Natascha de commons in een historische context wil plaatsen. Het landschap maakt veranderingsprocessen zichtbaar, waarbij de ene beweging voortbouwt op vele andere.

Na de opening zal het tijdlandschap nog verder worden aangevuld door bezoekers. Iedereen is welkom om suggesties te doen. The Universe as a Common Treasury is te bezoeken tot en met 21 juli 2022 (mogelijk langer), iedere werkdag van 09.00 – 23.00 uur.

Op www.heeldeaarde.net is haar publicatie over nieuwe visies op de wereld digitaal in te zien.

Natascha Hagenbeek experimenteert al vele jaren in de vrije ruimte van vrijplaatsen en het niet-commerciële veld van de kunsten. Ze woonde in een Tiny House (toen het nog gewoon een woonwagen werd genoemd), ze was betrokken bij het opzetten van alternatief geldsysteem Noppes en pionierde met stadslandsbouw bij ecologisch kunstproject I can change the world with my two hands.